donderdag 8 december 2011

Week 4 - Hindoeïsme

Na het zenboeddhisme, over naar het hindoeïsme! Hindoeïsme is eigenlijk een verzamelnaam voor heel wat stromingen. Zij zijn allemaal gebaseerd op dezelfde oerteksten, maar elke stroming heeft zijn eigen goden, heeft eigen heilige plaatsen en interpreteert de oerteksten op zijn eigen manier.

Om meer zicht te krijgen op het hindoeïsme volgde Annemie Struyf Kathy. Kathy verkocht al haar bezittingen om bij goeroe Ratoe in Bali te gaan wonen. Ratoe’s volgelingen kunnen in zijn ashram komen wonen. Ashram is Indisch voor huis. Dit kost 70 euro per dag. De ashram hing vol foto’s van de goeroe. Per dag werden er 3 sessie van 3 uur “shaken” georganiseerd. Dit shaken vond plaats in een gemeenschappelijke zaal. De volgelingen moesten naar de foto van de goeroe kijken en dan hun hele lichaam door elkaar schudden. Zo zou het goddelijke licht dat de goeroe uitstraalt bij hen naar binnen komen. Zoveel te meer goddelijk licht iemand binnen kreeg, zoveel te harder deze persoon moest gaan shaken. Naast het goddelijke licht binnenlaten had dit shaken ook de functie om slechte energie buiten te laten. Wanneer de goeroe iemand aanraakte vond Annemie dat het precies leek of deze persoon geëlektrocuteerd werd. Zo hard schakete die personen. Toen de goeroe Annemie zelf aanraakte, voelde zij niets. Het shaken was enorm vermoeiend. Maar volgens de volgelingen zou dit allemaal vanzelf moeten gaan en zou je dus niet shaken op je eigen lichaamsenergie. Soms gebeurde het dat iemand een pauze nam tijdens het shaken en in een apart kamertje ging zitten bij de goeroe. Die personen kwamen dan heel actief terug shaken. Zij hadden dan opnieuw bakken energie en kwamen terug alsof ze een andere mens waren. Annemie mocht nooit dat kamertje binnen of mocht niet vragen wat de volgelingen deden om dat effect te bekomen…


Hare Krishna

Annemie Struyf ging ook kort in op de Hare Krishna in Durbuy. De Hare Krishna wonen daar samen in het Château de Petite Somme. Zij hebben dit kasteel opgeknapt en wijden hun volledige leven aan het aanbidden van de god Krishna en zijn vrouwen. Zij hebben de kamers ingericht met allerlei tekeningen en poppen van de goden. Dagelijks worden er offers gebracht aan Hare Krishna en worden de goden 6 keer aanbeden. De volgelingen in Durbuy gaan niet werken en onderhouden zichzelf en het kasteel doordat zij bezoekers toelaten. Zelf heb ik in het eerste jaar van de opleiding het kasteel van de Hare Krishna-gemeenschap bezocht tijdens de interdisciplinaire reis.



Bronnen:

STRUYF, A. (journaliste), mondelinge mededeling, via lezing, d.d. 17 oktober 2011.

LANDELIJKE INDIA WERKGROEP, Hindoeïsme, internet, 2 juni 2000, (http://www.indianet.nl/ks-hindoens.html).

WIKIPEDIA, Hindoeïsme, internet, 23 november 2011, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hindoe%C3%AFsme).

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN, Het hindoeïsme, internet, 24 oktober 2011, (http://theo.kuleuven.be/icrid/icrid_religies/icrid_religies_hindoeisme/).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten